De Nijl is de levensader van Egypte en een belangrijk element binnen de ontwikkeling van de geavanceerde beschaving van het oude Egypte. De vruchtbare Nijlvallei was van essentieel belang om hier een beschaving op te kunnen bouwen en te laten ontwikkelen. In een land waar het bijna nooit regende, voedde de Nijl het land letterlijk. Het leverde water en dus voedsel en was ook de belangrijkste transportader. Zonder de Nijl zou het land net zo’n woestijn zijn als de woestijnen die zich aan weerszijden van de oase uitstrekken. De Egyptenaren ontwikkelden zo’n drie millennia geleden al de nodige technieken om het water te beheersen. Ze legden irrigatie- en drainagesystemen aan om groente en fruit te kunnen telen.
EGYPTE TIP 10: DE NIJL
Nijlcruise
De beste manier om de Nijl te zien is aan boord van een luxe cruise tussen de oude steden Luxor en Aswan. Luxor tot Aswan slingert de Nijl zich een weg door valleien met majestueuze tempels, necropolissen, piramides en levendige dorpen. Bewonder het landschap vanaf de comfortabele boot die volgens het vaste schema zijn route over de Nijl vaart. De meeste Nijlcruises worden op basis van all-inclusive verzorging aangeboden. Welke Nijlcruise je kiest, hangt af van de gebruikelijke twee reisbeperkingen: je budget en je tijd. Bepaalde boten varen alleen op bepaalde dagen en Nijlcruises kunnen zo kort zijn als drie dagen, maar duren meestal vijf dagen tot een week.
Feiten en cijfers
De Nijl heeft een lengte van ongeveer 5500 tot iets minder dan 7000 kilometer. Deze grote onnauwkeurigheid wordt veroorzaakt door de verschillende manieren van meten. Omdat dit bij de op het continent Amerika gelegen rivier de Amazone ook gebeurt, is het lastig om te stellen welke van deze twee rivieren de langste van de twee en daarmee de langste rivier ter wereld is. De Nijl is een samenvloeiing van de Blauwe Nijl, die in Ethiopië ontspringt, en de Witte Nijl.
Het totale stroomgebied van de Nijl beslaat zo’n 3,4 miljoen vierkante kilometer. Dat is ongeveer tachtig keer de oppervlakte van Nederland. De Nijl stroomt niet alleen door Egypte. De rivier stroomt door Oeganda, Tanzania, Rwanda, Burundi, Zuid-Soedan en Soedan voordat hij in het zuiden van Egypte het land binnenkomt.
Dammen en meren
In de Nijl liggen tegenwoordig meer dan twintig stuwdammen en andere werken om het water te beheersen. De stuwdammen worden onder andere gebruikt om elektriciteit op te wekken en om de watervoorraden te beheersen. De verschillende belangen voor de landen die in het stroomgebied liggen hebben ertoe geleid dat er ten aanzien van het waterbeleid samenwerkingsakkoorden bestaan en verdragen afgesloten zijn. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld Egypte enorme schade op zou lopen doordat men zuidelijker het water tegenhoudt.
De Aswandam
De in het zuiden van Egypte gelegen Aswandam is een van de meest ambitieuze infrastructuurprojecten van de 20e eeuw. Sinds zijn voltooiing in 1970 heeft de Aswandam een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van het land. De Aswandam, vaak aangeduid als de Hoge Dam om hem te onderscheiden van de kleinere, in 1902 voltooide, oorspronkelijke Aswandam, werd gebouwd met het doel om Egypte van energie te voorzien en de jaarlijkse overstromingen van de Nijl te beheersen.
Door de Aswandam is het Nassermeer ontstaan. Met een oppervlakte van ruim vijfduizend kilometer, een lengte van bijna vijfhonderd kilometer en een diepte die op het diepste punt tot 180 meter reikt, is het Nassermeer het grootste kunstmatige meer ter wereld. Voordat het Nassermeer vol kon stromen, heeft men eerst de historische tempel van Abu Simbel moeten verplaatsen. Anders had dit belangrijke erfgoed onder water komen te staan.