EGYPTE TIP 1: LUXOR

We plaatsen Luxor zonder enige twijfel op de eerste plaats van onze top 10 van Egypte. Vroeger heette Luxor Thebe en was het de hoofdstad van het toenmalige Opper-Egypte. De Nijl bepaalt het stadsbeeld van Luxor. Zonder deze rivier had Luxor waarschijnlijk niet bestaan. Het droge en hete klimaat maakt het leven in dit deel van Egypte bijna onmogelijk, als er geen water in de nabijheid is. De oevers van de Nijl zorgen hier al eeuwenlang voor enigszins goede omstandigheden om aan landbouw te doen. De landbouw in Luxor en de omliggende gebieden is sterk afhankelijk van irrigatie, vooral met water uit de Nijl. Traditioneel werden inundatie-irrigatiesystemen gebruikt, waarbij de velden werden overstroomd tijdens de jaarlijkse overstroming van de Nijl. Tegenwoordig worden meer moderne irrigatiemethoden toegepast, zoals kanaalsystemen en pompen.

Door het water van de rivier is er aan beide oevers een prachtige strook groen van vijf kilometer breed. Het gaat over in de Libische Woestijn in het noordwesten en de Arabische Woestijn in het oosten, die Luxor scheidt van de Rode Zee. De grootste attractie in het centrum van Luxor is de Luxortempel, die oprijst aan de oever van de Nijl. Het 250 meter lange gebouw werd ter ere van de god Amum opgericht door Amenophis III. Het pad naar de tempel is omzoomd met vele sfinxfiguren die naar de tempel leiden.

Luxor

Bezienswaardigheden

In en rondom Luxor is veel te zien. Je kunt makkelijk meerdere dagen hier verblijven, als je alles wilt gaan ontdekken. De meeste toeristen bezoeken Luxor echter als dagexcursie. Bij een bezoek aan Luxor ligt de nadruk op de prachtige tempels. Je komt ze overal tegen en ze maken deel uit van de geschiedenis van Egypte. Maak ook een omweg naar de Vallei der Koningen, waar het graf van Toetanchamon ligt.

Karnak

De indrukwekkende Karnaktempel is het grootste tempelcomplex van Egypte. Het staat aan de oever van de Nijl in het kleine dorpje Karnak, vijf kilometer van Luxor. De oudste overblijfselen van de tempel dateren van rond 2000 voor Christus. Elke nieuwe heerser die aan de macht kwam, breidde de tempel uit. Het tempelcomplex is gewijd aan Amun, Mut en Chons. Karnak is een van de populairste bezienswaardigheden in Luxor. Het hoogtepunt van het complex is de Tempel van Amun-Re met tien pylonen. In totaal bestaat het complex uit drie gebieden omringd door stevige muren. Karnak staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Karnak

Luxortempel

De Luxortempel is veel kleiner dan de Karnaktempel. De ingang van het tempelcomplex, bekend als de eerste pyloon, werd gebouwd door Ramses II en is versierd met scènes van zijn militaire expedities De Luxortempel werd gebouwd tussen 1550 en 1070 voor Christus en eert de god Amun, zijn vrouw en zijn zoon, de maangod Chons. In de oudheid werd de tempel verbonden met het Karnak complex. Dit gebeurde met behulp van de Avenue der Sfinxen, die ongeveer tweeënhalve kilometer lang is. De klassieke sfinxen staan aan weerszijden van het pad. De meeste zijn leeuwachtige beelden met mensenhoofden. Velen zijn echter in de loop der tijd vernietigd. Als je de Luxortempel bezoekt, kun je de beelden van farao Ramses II bij de ingang bewonderen.

Kolossen van Memnon

Met een hoogte van maar liefst 18 meter mag je de Kolossen van Memnon inderdaad kolossaal noemen. Het formaat doet de naam eer aan. Deze twee gigantische zittende beelden werden gebouwd in de 14e eeuw voor Christus ten tijde van farao Amenophis III. De Memnon-kolossen werden opgericht bij de ingang van de doden- en gedenktempel van de farao en de tempel werd voornamelijk gebouwd van leemstenen.

De tempel werd steeds meer verwoest door de jaarlijkse overstromingen van de uiterwaarden van de Nijl. De ruïnes van de tempel werden vervolgens door latere farao’s gebruikt om hun tempels te bouwen. Hoewel de kolossen van Memnon nog steeds overeind staan, zijn ze zwaar beschadigd.

Kolossen van Memnon

Vallei der Koningen

Als je Luxor bezoekt, dan zou je de Vallei der Koningen ook mee moeten pakken, mits je daar tijd voor hebt. De Vallei der Koningen is de beroemdste necropolis ter wereld. In de Vallei der Koningen, een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden in Egypte, vonden vooral de farao’s van de 18e tot 20e dynastie hun laatste rustplaats.

De archeologische opgraving bevat 65 graven en kuilen gewijd aan de heersers van het Nieuwe Rijk, waaronder het graf van Toetanchamon. Howard Carter vond in de grafkamer immense schatten, waaronder een strijdwagen, bedden, kisten en vele andere alledaagse voorwerpen. Toetanchamon zelf werd begraven in een 110 kilo zware doodskist van puur goud. Zijn tombe is een van de weinige tombes in de Vallei der Koningen die toegankelijk zijn voor het publiek.